Toastmasters International 

P

Toastmasters International svjetski je lider za razvoj vještina komunikacije i vodstva. Toastmasters International organizacija ima više od 332.000 članova širom svijeta. Članovi razvijaju svoje vještine govorništva i vodstva u jednom od 15.400 klubova u 135 država svijeta, koje čine našu globalnu mrežu.

Svijetu su potrebni lideri. Lideri vode porodice, treniraju timove, upravljaju firmama i mentori su drugima. Lideri ne samo da postižu ciljeve, oni moraju i da komuniciraju. Kroz redovno održavanje govora, povratne informacije, vođenje timova i usmjeravanje drugih članova da ostvare svoje ciljeve u podsticajnom okruženju, Toastmasters program odgaja nove lidere. Svako Toastmasters putovanje počinje jednim govorom. Tokom putovanja, lideri uče kako da ispričaju svoje priče. Oni slušaju i odgovaraju. Lideri planiraju i vode, daju povratne informacije i prihvataju ih. Kroz našu zajednicu polaznika, oni pronalaze put do vodstva.

Grupa entuzijasta odlučila je u Tuzli pokrenuti klubove javnog govorništva na engleskom i njemačkom jeziku koji će raditi po međunarodnoj Toastmasters metodologiji dok se ne steknu finansijski uslovi za registraciju. Klubovi od samog početka rada (u januaru 2015. godine osnovan je prvi klub na engleskom jeziku) održavaju kontakt sa Toastmasters klubom 6500 iz Klivilenda (Ohio, SAD).