Saradnici

P

Udruženje građana „Projekt ABC“ Tuzla skoro sve svoje aktivnosti sprovodi u skladu sa svojom „ABC Share“ platformom. Uz veliku pomoć naših partnera, saradnika i prijatelja Udruženja, ova platforma funkcioniše već dvije godine, a zasnovana je na besplatnoj razmjeni vještina i znanja. Dakle, svi oni koji imaju neke vještine ili znanja i žele ih podijeliti sa svojim građanima mogu to uraditi putem "ABC Share" platforme, uz podršku naših partnera i tima UG „Projekt ABC“. Uslov je da se vještine građanima nude besplatno i da se te vještine ne kose sa vizijom i misijom Udruženja. Tim Udruženja, uz podršku svojih partnera, obezbjeđuje prostor i resurse za edukacije i radionice, a saradnici ih vode. Udruženje je dosad održalo preko 200 besplatnih radionica i edukacija, a za to su zaslužni svi oni koji su svoje vještine putem "ABC Share" platforme stavili na raspolaganje svojim sugrađanima. Radionice za pisanje projekata, poduzetništva, liderstva, klubovi knjige i debata samo su dio onoga što možete naći u Udruženju građana "Projekt ABC".

Ukoliko i vi želite postati jedan od naših saradnika, javite nam se putem imejla ili telefona, a u nastavku predstavljamo naše aktivne saradnike i ponovo im se zahvaljujemo što su odlučili da budu dio našeg tima.

P


Ajdin Salihović rođen je 1995. godine u Tuzli. Nakon završene Mašinske škole u Tuzli upisuje Fakultet informacionih tehnologija na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini (AUBiH). Ajdinovo veliko interesovanje za kompjuterske nauke uvelo ga je u mnoge oblasti informacionih tehnologija, a stečene vještine imao je priliku prenositi kolegama i srednjoškolcima iz nekoliko tuzlanskih škola. Uža oblast akademskog interesa mu je "Cybersecurity", u kojoj planira nastaviti studije i karijeru nakon diplomiranja na AUBiH-u. Jedan od Ajdinovih hobija su i strani jezici, a engleski predaje online studentima iz nekoliko azijskh država.  

Ajdin je član Studentskog parlamenta AUBiH, u okviru kojeg vodi nekoliko projekata za studente i učestvuje u kreiranju studentskih politika AUBiH-a. Sa timom Udruženja građana "Projekt ABC" Tuzla, na svom univerzitetu pokrenuo je Klub javnog govorništva na engleskom jeziku "The Thinkers". Cilj ovog kluba je da pomogne studentima da razviju svoje govorničke i prezentacijske vještine na engleskom jeziku, kao i da ih pripremi za odbrane diplomskih radova i intervjue prilikom traženja posla. 

P

Irma Garibović rođena je 1991. godine. Završila je ekonomski fakultet, smjer finansije, bankarstvo i osiguranje, a trenutno radi kao finansijsko-kreditni analitičar u "Tetra Consulting" d.o.o. Tuzla. 

Još od malih nogu Irma je pokazivala veliku ljubav prema umjetnosti, a svoj umjetnički rad uglavnom promoviše kao član neformalnih i formalnih grupa građana, kao i putem projekata. Od 2015. do 2017. godine radila je kao asistent galeriste u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli na zadacima pravljena scena za pozorišta, muzičke događaje, a takođe i u organizaciji izložbi. Pored navedenog, trenutno je i član formalne grupe "Scena" iz Tuzle i samostalni ilustrator i slikar. Od marta 2017. godine Irma je član Udruženja građana "Projekt ABC" Tuzla, a obavlja dužnost zamjenice predsjednice Kluba javnog govorništva na njemačkom jeziku "LautSprecher" i voditeljice radionica crtanja grafičkom olovkom.


Lejla Softić, diplomirani ekonomista, osnivač je firme SoftConsulting s.p. Tuzla. Posjeduje višegodišnje iskustvo u bankarskoj industriji, gdje je obavljala poslove: koordinacije razvoja i unaprijeđenja djelatnosti poslovne/prodajne mreže i upravljanja poslovnim rizicima. Tokom više od 13 godina iskustva u ovoj oblasti učestvovala je i vodila više projekata, a najznačajniji su: uvođenje i razvoj kartičnog poslovanja, razvoj korisničkih aplikativnih modula, upravljanje operativnim rizicima, edukacija zaposlenika i dr. Kao učesnik programa poslovne razmjene, sponzoriranog od strane State Dept., u oktobru 2000. godine, imala je priliku boraviti u SAD-u i upoznati se sa načinom funkcionisanja bankarskog i finansijskog sistema u uslovima visokorazvijene tržišne ekonomije.


Za osnivanje SoftConsulting s.p. Tuzla, 2010. godine, odlučila se s ciljem da stečeno iskustvo u bankarskoj industriji implementira u širem poslovnom okruženju i time doprinese razvoju BH poslovnog okruženja i menadžment konsaltinga.

U cilju unapređenja poslovnih vještina i kvalifikacija učestvovala je u više nacionalnih i internacionalnih seminara i programa obuke, na kojima je imala priliku, osim praćenja savremenih tokova u razvoju bankarske industrije, razviti i svoje vještine iz organizacije radionica, kao i prezentacije novih poslovnih tehnologija. U maju 2011. godine postaje certificirani konsultant za benchmarking. Od novembra 2012. godineje mentorica je u Cherie Blair Foundation for Women, sa sjedištem u Londonu, a od jula 2014. godine certificirani je Interni auditor za QMS - ISO 9001:2008. Autor je 17 e-Priručnika© koji su nastali kao rezultat iskustava u radu i praktične primjene izvršavanjem konsultantskih usluga za potrebe klijenata u oblasti standardizacije operativnih aktivnosti, te unaprijeđenja i razvoja poslovanja.


Meliha Delić rođena je 1991. godine u Tuzli. Diplomirala je 2014. godine, te stekla zvanje Bachelor engleskog jezika i književnosti. Obrazovni sistem je oblast koja ju je uvijek zanimala i upravo je to i odredilo njeno opredjeljenje da upiše master studij, smjer Lingvistika engleskog jezika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Magistrirala je 2017. godine. Pored redovnog školovanja i osposobljavanja koje je stekla i koristila kroz praktičnu nastavu, u svrhu razvijanja dodatnih vještina u oblasti obrazovanja, Meliha podučava engleski i bosanski jezik na daljinu, tzv. "distance learning". Volontirala je u vrtiću u Lukavcu i Društveno-edukativnom centru za otvoreno obrazovanje i cjeloživotno učenje "Agora" kao profesor engleskog jezika. Timu Udruženja građana "Projekt ABC" pridružuje se početkom 2018. godine kao koordinator projekta "Bosnian for Foreigners" (Bosanski jezik za strance). Takođe, član je Kluba knjige na engleskom jeziku "Bookworm".Mirha Mostarlić rođena je 1977. godine u Tuzli. Nakon završetka srednje ekonomske škole 1996. godine radi kao prevodilac za engleski jezik za američku vojsku u BiH. Od 2003. do 2006. godine radi kao predstavnik Univerziteta Merilend (University of Maryland University College - UMUC) u američkoj vojnoj bazi u Tuzli, gdje stiče radno iskustvo u oblasti visokog obrazovanja po američkom obrazovnom sistemu, organizacije nastavnih programa i procesa, koordinacije, akademskog savjetovanja i motivacije studenata. Od 2006. do 2017. godine radi na poziciji potpredsjednice akademske službe na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini (AUBiH). Tokom dvanaestogodišnjeg rada na navedenoj poziciji, kao i u raznim radim grupama AUBiH-a (radna grupa za akreditaciju, vannastavne aktivnosti, studentske razmjene i praksu i sl.), Mirha stiče iskustvo i znanja iz oblasti visokog obrazovanja po bosanskom obrazovnom sistemu. Zvanje Profesorice engleskog jezika i književnosti stekla je na Univerzitetu u Tuzli. Magistrirala je poslovnu administraciju (MBA) 2017. godine na AUBiH-u. Sudski tumač je za engleski jezik. Voli raditi sa učenicima i studentima, a uža specijalnost su joj motivacija za efikasno učenje, kontinuirano obrazovanje i profesionalno usavršavanje.


Nadira Šabanović rođena je 1985. godine u Brčkom. Diplomirala je žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Pohađala je brojne edukacije iz oblasti multimedijalne produkcije, pisanja i prezentacije projekata, treninga za rad sa mladima, kao i mnoge druge edukacije direktno vezane za novinarsku profesiju i rad u nevladinom sektoru. Radila je u brojnim organizacijama i medijma i bavila se aktuelnim temama iz oblasti socijalne pravde i građanskog aktivizma kao koordinatorica, voditeljica radionica, istraživačica i umjetnica.

Kao projektna kooordinatorica i istraživačica ratnog i poslijeratnog narativa, radničkih pokreta i kulturnih djelatnosti, Nadira je radila na projektu "Nove politike solidarnosti kroz kulturnu produkciju i proizvodnju znanja" (regionalni projekat saradnje BiH, Srbije i Kosova) u Centru za istraživački, stvaralački i građanski angažman "Grad" iz Tuzle. Okušala se i kao producentica kratkih fimova dokumentarnog i istraživačkog karaktera, a takođe i kao intervjuistica/producentica, CRIC istraživanja kulturnog naslijeđa u postkonfliktnim zemljama Cambridge Univerziteta. Na projektu "Alter Kultura" pod pokroviteljstvom UNDP-a radila je kao projektni koordinator za područje Grada Tuzle. Nadira je bila i voditeljica fotografske radionice "Voice" pod pokroviteljstvom organizacije World Vision. Pored nabrojanog, Nadira je radila na brojnim projektima festivalskog karaktera, a bila je i jedna od režiserki kratkog filma koji je u Dablinu 2008. godine osvojio prvu nagradu. Kao voditeljica radionica za pisanje projekata, dio je mreže saradnika i prijateljica Udruženja građana "Projekt ABC" od njegovog osnivanja. Trenutno, kao projekt menadžerica, radi za Specijalnu olimpijadu Bosne i Hercegovine. Aktivistkinja je, zakleti antifašista, antinacionalista, kao i borac protiv šunda...


Nedim Šehić rođen je 1996. godine. Nakon što je završio gimnaziju "Musa Ćazim Ćatić" dolazi u Tuzlu i upisuje se na Internacionalnu Poslovno-Informacionu Akademiju, smjer Informacionih tehnologija. Pridružuje se Studentskom klubu IPIA, a nedugo nakon toga upoznaje se i sa timom Udruženja građana "Projekt ABC" i postaje član njihovog Kluba javnog govorništva na engleskom jeziku "Talkology". Zadivljen načinom rada kluba i mogućnošću za lični razvoj, uz pomoć nekoliko članova UG "Projekt ABC" pokreće Klub javnog govorništva na bosanskom jeziku "IPIA".