Poslovne edukacije


Liderstvo

„Nema čovjeka koji će postati lider ako želi da uradi sve sam ili dobije sve zasluge za to što radi.“

- Dejl Karnegi

U savremenom okruženju, sve aktuelnije je razmatranje načina na koji se prakticira liderstvo. Liderstvo kao pojam dolazi od engleske riječi leadership, koja se može prevesti kao: predvodništvo, rukovođenje, vodstvo, vođenje. U širem smislu, liderstvo se koristi da označi ne samo naročit način vođenja, već novi pristup u menadžmentu, za koji se tvrdi da omogućava najbolje rezultate u poslovanju. Iako je definicija liderstva slična definiciji menadžmenta, ne može se staviti znak jednakosti između pojmova menadžer i lider. Lideri se ne rađaju, nego stvaraju, kontinuiranim učenjem i nadogradnjom znanja.

Da bismo otvorili vrata budućim generacijama uspješnih pojedinaca i lidera, kroz interaktivnu diskusiju i praktične vježbe, tokom radionica, na brz i jednostavan način učesnici će imati priliku da dobiju korisne informacije iz oblasti liderstva. Cilj organiziranja radionica je sticanje kompetencija i znanja neophodnih za prakticiranje liderstva u 21. stoljeću. Ulažući u razvoj svojih kompetencija i znanja iz oblasti liderstva, istovremeno postižete i unaprijeđenje poslovanja preduzeća, institucije ili zajednice u kojoj djelujete kao lideri. Radionice će vam pomoći da prepoznate i razvijete lidera u sebi. Teme koje se obrađuju na interaktivnim radionicama su:

Šta je liderstvo za 21. stoljeće
Zašto liderstvo ≠  menadžment
Osobine uspješnog lidera
Tipovi lidera i liderski stilovi
Soft skills i liderstvo

Ukoliko ste i vi zainteresovani da učestvujete na našim besplatnim radionicama na temu liderstva, vaše prijave sa dole navedenim informacijama pošaljite na imejl adresu: info@projektabc.org.

1. Ime i prezime:
2. Datum rođenja:
3. Adresa:
4. Broj telefona:
5. Imejl adresa:
6. Obrazovanje:
7. Student-ica/zaposlen-a/nezaposlen-a:
8. Kako ste čuli za naše radionice:
9. Prethodno iskustvo iz liderstva:
10. Da li i u kojoj oblasti planirate iskoristiti naučene liderske vještine:

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem imejla: lejla.softic@projekatabc.org.

Ovaj program kreiran je u saradnji sa partnerskom firmom SoftConsulting.

Dobrodošli!


Poduzetništvo

Poduzetništvo se kod nas obično posmatra kao aktivnost upravljanja vlastitom firmom. Međutim, poduzetništvo kao pojam obuhvata mnogo više od upravljanja vlastitom firmom. Biti poduzetan ili imati poduzetnički duh podrazumijeva sposobnost osobe da razvije, organizuje i upravlja nekim idejama, procesima, resursima i sl., a rezultati takvog poduhvata mogu biti otvorene frime, osnovane nevladine organizacije, ostvarene društvene promjene i sl. Pored toga što su obično inovativni, istinski poduzetnici prate društvene trendove, spremni su da preuzmu rizik i imaju liderske vještine. 

U našem okruženju najrasprostranjeniji vid poduzetništva zasniva se na pokretanju vlastitog biznisa, a uzimajući u obzir stopu nezaposlenosti u BiH, ovaj oblik je trenutno vjerovatno i najpotrebniji vid poduzetništva našem kantonu. Zbog toga, Udruženje građana "Projekt ABC" odlučilo je pokrenuti radionice poduzetništva i pomoći osobama koje imaju neku poslovnu ideju da je pretvore u biznis plan.

 

Ukoliko ste i vi zainteresovani da učestvujete na našim besplatnim radionicama poduzetništva, vaše prijave sa dole navedenim informacijama pošaljite na imejl adresu: info@projektabc.org.

1. Ime i prezime:
2. Datum rođenja:
3. Adresa:
4. Broj telefona:
5. Imejl adresa:
6. Obrazovanje:
7. Student-ica/zaposlen-a/nezaposlen-a:
8. Kako ste čuli za naše radionice:
9. Prethodno iskustvo iz poduzetništva:
10. Da li i u kojoj oblasti planirate iskoristiti naučene poduzetničke vještine:

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem imejla: azra.becirovic@projektabc.org ili emir.buric@projektabc.org.

Dobrodošli!


 

Pisanje pojekata

U javnosti i medijima sve više se spominju radionice za pisanje projekata. Da bi objasnili potrebu za radionicama ovoga tipa ili uopšte o neophodnosti znanja pisanja projekta prvo ćemo na jednostavan način objasniti šta je projekat. Projekat je “Pisani zahtjev za finansiranje upućen nekoj fondaciji, korporaciji, preduzeću, državnom ili međudržavnom tijelu, ili osobi. To je pažljivo i jasno napisan dokument, potkrijepljen činjenicama, a čiji je cilj da ubijedi pomenuti finansijski izvor da treba da odobri sredstva za realizaciju ideje opisane u projektnom prijedlogu” (Bečić, 2012:9).

Dakle, bez obzira u kojem sektoru radite ili ste nezaposleni, koristeći osnovne kompetencije i znanja o pisanju projekata možete unaprijediti svoje preduzeće, instituciju, zajednicu ili ubrzati svoj lični napredak prijavljujući se za projekte za poboljšanje infrastrukture, kulture, javne skupove, stipendije, kao i za sredstva za istraživačke radove ili studijska i druga putovanja.

Nemojte više propuštati prilike zato što mislite da to ne možete i ne znate ili zato što ste čuli da je proces prijave na projekte komplikovan. Uzmite stvari u svoje ruke i sa nama naučite pisati i prijavljivati se na pozive za projekte. U opuštenom, motivirajućem i kreativnom okruženju savladat ćemo osnove pisanja projekata, a naš finalni proizvod bit će projekat spreman za prijavu za finansiranje.

Ukoliko ste i vi zainteresovani da učestvujete na našim besplatnim radionicama za pisanje projekata, vaše prijave sa dole navedenim informacijama pošaljite na imejl adresu: info@projektabc.org.

1. Ime i prezime:
2. Datum rođenja:
3. Adresa:
4. Broj telefona:
5. Imejl adresa:
6. Obrazovanje:
7. Student-ica/zaposlen-a/nezaposlen-a:
8. Kako ste čuli za naše radionice:
9. Prethodno iskustvo iz pisanja projekata:
10. Da li i u kojoj oblasti planirate pisati projekte: 
Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem imejla: nadira.sabanovic@projektabc.org ili putem telefona: +387 61 641 079

Dobrodošli!