Aktuelnosti


Projekt ABC na GRAPOS EXPO-u

Danas je u Gračanici otvoren Međunarodni sajam poduzetništva i obrta GRAPOS EXPO. Ovo je najveći sajam poduzetništva i obrta u regionu, a okuplja sve relevantne institucije i kompanije na jednom mjestu. UG "Projekt ABC" ima čast da se predstavi na ovom sajmu, a tokom narednih 5 dana članovi našeg tima bit će na štandu zajedno sa Ministarstvom privrede TK. Jutros je na sajmu naša vrijedna Karalić od koje možete dobiti više informacija o besplatnim edukacijama koje nudi UG "Projekt ABC". Takođe, u prilogu možete preuzeti i našubrošuru. 
Prošlogodišnji sajam “GRAPOS EXPO” posjetilo je više od 20.000 ljudi i 324 izlagača na 144 štanda. Sajam se profilira kao sajam dostignuća iz oblasti proizvodnog i uslužnog poduzetništva i obrta, starih i umjetničkih zanata, a promoviše i razvoj uslova koji doprinose razvoju poduzetništva i obrta. Više o sajmu "GRAPOS EXPO" možete saznati na sljedećem linku: https://graposexpo.com/

PROJEKT ABC BROŠURA


Održana prva radionica javnog govorništva na IPIA-i

U utorak, 20. marta 2018. godine, Udruženje građana ˝Projekt ABC˝ Tuzla u saradnji sa Studentskim klubom IPI Akademije održalo je prvu radionicu javnog govorništva na bosanskom jeziku. Studenti IPI Akademije imali su priliku da održe svoje prve govore, nauče nove stvari o neverbalnoj komunikaciji te da se upoznaju sa vještinama javnog govorništva.

Radionice će se održavati jednim sedmično u prostorijama IPI Akademije u trajanju od 60 do 90 minuta, a vodit će ih članovi Udruženja građana ˝Projekt ABC˝ Tuzla, Azra Bećirović i Emir Burić.

˝The Rooster bar˝ (John Grisham) 

U utorak, 6. marta 2018. godine, u prostorijama Američkog kutka u Tuzli, održan je peti po redu sastanak Kluba knjige na engleskom jeziku ˝Bookworm˝. Ovaj put članovi kluba i gosti su razgovarali o knjizi ˝The Rooster bar˝ (John Grisham, okt 2017).

Džon Grišam (John Ray Grisham Jr.) je američki pisac, advokat, političar i aktivist, poznat po svojim pravnim trilerima. Nakon završetka pravne škole bavio se kriminalnim pravom oko deset godina te bio demokratski zastupnik Misisipija od 1983. do 1990. godine. Prvu knjigu, ˝Vrijeme za ubistvo˝ (A time to kill) objavio je 1989. godine i od tada započinje njegov književni opus u svijetu novelistike. Do sada, više od deset njegovih knjiga su doživjele filmsku adaptaciju kao i adaptaciju za male ekrane. Njegova djela su prevedena na više od 40 svjetskih jezika.

Radnja ove novele se koncentrira oko tri studenta prava (Mark, Tod i Zola) koji zajedno napuštaju trećerazrednu pravnu školu (simboličnog naziva ˝Maglovito dno˝) nakon što doznaju  da isti investicijski fond koji je vlasnik njihovog studentskog kreditnog servisa u isto vrijeme ima i vlasnički udio u školi koju pohađaju. Svo troje su duboko u kreditima koje, po njihovim kalkulacijama, nisu u stanju vratiti. Nakon što napuste školu, mijenjaju identitete da bi prevarama došli do novca i istovremeno planiraju osvetu vlasniku investicijskog fonda. Useljavaju se u zgradu iznad ˝The Rooster bar˝ (bara u kojem Tod i Mark rade kao konobari).  Istovremeno, Zola (kćerka senegalskih imigranata) se susreće sa dodatnom nevoljom kada joj roditelje i starijeg brata hapsi (i eventualno deportira u Senegal) američka imigracijska služba. Nakon niza spletki, svo troje se nastanjuju u Senegalu (bježeći od FBI) gdje na obalama Atlantika započinju novi život, sa novim identitetima i otvaranjem bara na plaži, kojeg nazivaju ˝The Rooster bar˝.
Sama radnja ove novele je inspirirana člankom u časopisu Atlantik (The Atlantic) iz 2014. godine pod nazivom ˝Prevara pravne škole˝ (The Law-school scam).
Ova knjiga je izrazito čitljiva, ispunjena uzbuđenjima i zapletima ali sa sretnim završetkom, stoga ˝Bookworm˝ preporučuje ovu knjigu svim ljubiteljima savremene književnosti.

World Speech Day 2018

Želite da se Vaš glas čuje u više od 100 država? WSD Sarajevo je platforma za to! Zajedno sa našim partnerom Udruženje građana "SIM" Sarajevo sa zadovoljstvom Vas pozivamo da budete dio ovog događaja. Prijava za govornike je do 05.03.2018. godine, a ulaz za goste je besplatan.

Dobrodošli!

Prvi sastanak Kluba knjige na engleskom jeziku ˝Bookworm˝

U utorak, 17.10.2017. godine, u prostorijama Američkog kutka u Tuzli, je održan prvi sastanak Kluba knjige na engleskom jeziku ˝Bookworm˝. Nakon uvodnog predstavljanja prisutnih članova, predsjednica Kluba, Nadira Puškar-Mustafić, je sve prisutne članove upoznala sa metodologijom po kojoj će Klub funkcionisati. Takođe, svim prisutnim članovima je predložena lista knjiga za naredni sastanak te je glasanjem odlučeno da prva knjiga koju će svi članovi pročitati do narednig sastanka te analizirati na narednom sastanku Kluba bude ˝The fault in our stars˝ (John Green). 

Naredni sastanak Kluba je planiran za sredinu novembra a o tačnom datumu održavanja članovi će biti naknadno obaviješteni.

˝The Golden house˝ (Salman Rushdie)

U prostorijama Američkog kutka u Tuzli  u utorak, 30. januara 2018. godine, održan je četvrti sastanak Kluba knjige na engleskom jeziku ˝Bookworm˝. Ovaj put članovi kluba su razgovarali o knjizi ˝The Golden house˝ (Salman Rushdie, sept 2017).

Salman Rushdie je angloindijski romanopisac i esejist. Njegov prepoznatljivi književni stil kritičari najčešće nazivaju magičnim realizmom. Povezanosti, rascjepi i migracije između Istoka i Zapada predstavljaju dominantnu temu njegovog stvaralaštva. Kako zbog svojih književnih dostignuća tako i zbog brojnih kontroverzi i skandala koji ga prate predstavlja jednog od najznačajnijih pisaca 20. stoljeća. Njegova djela prevedena su na više od 40 svjetskih jezika.

Ova knjiga govori o porodici Nere Goldena, porodičnom preseljenju iz Indije u Ameriku nakon inaguracije Baraka Obame 2008. godine. Kroz knjigu doznajemo detalje o  porodičnoj drami Goldena (kako u Indiji tako i u Americi) i problemima identiteta (seksualnog i nacionalnog). Stereotipan detalj iz knjige je pojava mladog ruskog supermodela koja preuzima mjesto maćehe sinova (od kojih su dva starija od nje) u kući na Menhetnu. Narator knjige je Rene Unterlinden, mladi filmski režiser, koji nam daje detalje o porodici kroz ˝okvir˝ kamere.

˝Bookworm˝ preporučuje ovu knjigu svim ljubiteljima savremene književnosti.

Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Tuzlanskom kantonu

Na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona održanoj 11.09.2017. godine, donesena je odluka o imenovanju Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Tuzlanskom kantonu. Vijeće ima savjetodavnu ulogu u procesima definisanja, implementacije, monitoringa, evaluacije i izvještavanja o realizaciji razvojnih prioriteta u Tuzlanskom kantonu i djeluje u skladu sa principima partnerstva i saradnje.
Članovi Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Tuzlanskog kantona su: Premijer Vlade TK, gradonačelnik Grada Tuzla, načelnici općina TK, rektor JU Univerziteta u Tuzli, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla, predsjednik Obrtničke komore Tuzlanskog kantona, predsjednik Udruženja poslodavaca u Tuzlanskom kantonu i druge nevladine organizacije.

Uspješna saradnja sa Austrijskom bibliotekom

U saradnji sa Austrijskom bibliotekom, koja djeluje u okviru NUB "Derviš Sušić" Tuzla, Udruženje građana "Projekt ABC" tokom proteklih šest mjeseci održalo je preko 20 sedmičnih radionica javnog govorništva na njemačkom jeziku po međunarodnoj Toastmasters metodologiji.
Ovim putem UG "Projekt ABC" želi se zahvaliti NUB "Derviš Sušić" Tuzla i Austrijskoj biblioteci za odličnu saradnju i podršku u organizaciji besplatnih radionica. Posebnu zahvalnost za lični angažman i doprinos u promociji i razvoju javnog govorništva i njemačkog jezika u našem gradu želimo izraziti gospođi Enisi Osmančević, voditeljici Austrijske biblioteke.
Zahvalnicu Udruženja "Projekt ABC" kao znak izuzetne zahvalnosti za ukazanu pomoć gospođi Osmančević uručila je Zamjenica Predsjednika Udruženja Samira Selesković.

Održana radionica “Ljubav i ljubavni odnosi”

Udruženje građana “Projekt ABC” i Kuća plamena mira Tuzla sinoć (18.2.2017.) su održali radionicu pod nazivom ”Ljubav i ljubavni odnosi“. Radionica je održana u prostorijama Kuće plamena mira, a medijski pokrovitelj bio je Kameleon.
Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa različitim pristupima ljubavi, kako bi naučili voljeli sebe, poboljšali odnose sa drugima i razbili opšteprihvaćene iluzije o ljubavi.
Tokom radionice, koja je bila otvorena za javnost, učesnicima su se interaktivno predstavile nove, kreativne i zanimljive metode iz područja psihodrame i biblioterapije.
Radionicu su vodile mr.sc. Vahida Djedović, grupna psihoanalitičarka sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa primjenom bajki u psihoterapiji i Samira Selesković, certificirana psihodramska terapeutkinja i potpredsjednica UG ”Projekt ABC”.


Održana prva radionica javnog govorništva na AUBiH-u

U utorak, 28. marta 2017. godine, Udruženje građana "Projekt ABC" Tuzla u saradnji sa Američkim univerzitetom u Bosni i Hercegovini (AUBiH) održalo je prvu radionicu javnog govorništva na engleskom jeziku. Studenti AUBiH-a u Tuzli imali su priliku da govore na engleskom jeziku i nauče nove stvari o neverbalnoj komunikaciji i vještinama javnog govorništva. Uvođenjem ove vrste radionica AUBiH je postao prva visokoobrazovna institucija u Bosni i Hercegovini koja za svoje studente, u sklopu dodatne edukacije za usvajanje praktičnih poslovnih vještina, obezbjeđuje i edukacije iz javnog govorništva na engleskom jeziku.
Radionice će se održavati jednom sedmično u trajanju od 60 do 90 minuta, a vodit će ih članovi UG "Projekt ABC" Tuzla, Azra Bećirović i Amira Šehić.
Pored sličnih klubova javnog govorništva koji su osnovani u saradnji sa Američkim Kutkom, Austrijskom bibliotekom i Centrom za poslovnu edukaciju (CPE), obrazovna saradnja UG "Projekt ABC" Tuzla sa AUBiH-om izuzetno je značajna za nastavak promocije javnog govorništva i učenja stranih jezika. 
Ovim putem Udruženje građana „Projekt ABC“ poziva zainteresovane građane da se prijave za učešće na besplatnim radionicama javnog govorništva na engleskom jeziku koje se održavaju srijedom u 19 sati u CPE-u, Aleja Alije Izetbegovića 10, III sprat (zgrada "Jupiter"), a takođe i za učešće na besplatnim radionicama na njemačkom jeziku koje se održavaju ponedjeljkom u 16.30 sati u Austrijskoj biblioteci sa sjedištem u JU Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" Tuzla (Mihajla i Živka Crnogorčevića 7). 

Potreban nivo poznavanja engleskog jezika za učešće na radionicama javnog govorništva je B2, dok je za učešće na radionicama na njemačkom jeziku potreban B1 nivo (TOEFL, IELTS, Goethe, OSD, Centar za poslovnu edukaciju i sl.) ili tečno poznavanje stranog jezika, dok iskustvo iz oblasti javnog govorništva nije potrebno. 
Ukoliko ste i Vi zainteresovani da učestvujete na našim besplatnim radionicama javnog govorništva, Vaše prijave pošaljite na imejl adresu: info@projektabc.org.
Za sve dodatne informacije posjetite našu internet stranicu www.projektabc.org ili nas kontaktirajte putem telefona:
 
Klub javnog govorništva na engleskom jeziku: +387 62 511 467 ili +387 61 998 752
Klub javnog govorništva na njemačkom jeziku: +387 61 333 557 ili +387 60 314 5801

Besplatne radionice javnog govorništva na engleskom i njemačkom jeziku

Udruženje građana „Projekt ABC“ poziva zainteresovane građane da se prijave na besplatne radionice javnog govorništva na engleskom i njemačkom jeziku. Radionice na engleskom jeziku održavat će se srijedom 19.00 - 20.30 sati u Centru za poslovnu edukaciju (zgrada Jupiter, treći sprat), dok će se radionice na njemačkom jeziku održavati ponedjeljkom 16.30 - 18.00 sati, u Austrijskoj biblioteci sa sjedištem u JU Narodna i 
univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" Tuzla.

[njemackiTM] Potreban nivo jezika za učešće u radionicama je položen B1 nivo u nekoj od renomiranih institucija ili škola stranog jezika (CPE, Goethe, OSD, Glossa i sl.) ili tečno poznavanje engleskog/njemačkog jezika, dok iskustvo iz oblasti javnog govorništva nije potrebno.

Broj mjesta je ograničen.
Više informacija možete naći na našoj stranici: www.projektabc.org (Toastmasters)
Kontakt:
Engleski jezik:
E-mail: almir.mustafic@projektabc.org
Tel: +387 61 743 249
Njemački jezik
E-mail: samira.seleskovic@projektabc.org
Tel: +387 61 333 557


Dobro nam došli!

Radionica “Ljubav i ljubavni odnosi”

U organizaciji UG “Projekat ABC” i “Kuće plamena mira” 18. februara od 19.00 do 22.00 sata organizujemo radionicu “Ljubav i ljubavni odnosi”.

Februar se još od srednjeg vijeka obilježava kao mjesec ljubavi. Ima li boljeg mjeseca da i mi o njoj govorimo? Dođite na našu radionicu na kojoj ćemo razgovarati o pristupu ljubavi i saznati kako sačuvati naše odnose sa partnerom i rasteretiti ih iluzija i iracionalnih očekivanja. Neka vam od sada svaki mjesec bude mjesec ljubavi!
Na radionici će se koristiti pristup i tehnike iz grupne psihoanalize, psihodrame i biblioterapije. Tokom radionice učesnici će imati priliku da analiziraju:
-Ljubav prema sebi kao korak u voljenju nekog drugog
-Upoznavanje sa “srodnom dušom” (djelić koji nedostaje?)
Voditeljice: Vahida Djedović grupna psihoanalitičarka sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa primjenom bajki u psihoterapiji i Samira Selesković, certificirana psihodramska psihoterapeutkinja.

Dobrodošli!

Održana prva radionica javnog govorništva na njemačkom jeziku

Tokom narednih 12 mjeseci radionice će se održavati jednom sedmično u trajanju od 60-90 minuta u Austrijskoj biblioteci sa sjedištem u JU Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" Tuzla, adresa Mihajla i Živka Crnogorčevića 7.

Potreban nivo njemačkog jezika za učešće na radionicama je položen B1 nivo u nekoj od renomiranih ustanova ili škola stranog jezika (Centar za poslovnu edukaciju, Goethe, OSD, Glossa i sl.) ili tečno poznavanje njemačkog jezika, dok iskustvo iz oblasti javnog govorništva nije potrebno. Sve radionice su besplatne.
Ovim putem pozivamo i zainteresovane izvorne govornike, kao i profesore njemačkog jezika, da uzmu učešće u ovom projektu na volonterskoj osnovi.
Broj volontera je ograničen.
Vaše prijave pošaljite na imejl adresu: info@projektabc.org.
Za sve dodatne informacije, molimo Vas da nam se javite putem telefona:
+387 61 743 249 i +387 61 333 557.

Dobro nam došli!

Radionica sa psihodramskim tehnikama OŠ "Brčanska malta"

Udruženje građana ''Projekt ABC'' organizovalo je 07.06.2016. godine psihodramsku radionicu pod naslovom ''Želim da probam drugu ulogu“. Radionica je održana u prostorijama JU OŠ ''Brčanska Malta'', a podršku ovom projektu pružio je Ured Specijalne olimpijade iz Brisela.  
Radionicu su vodile Samira Selesković (certificirana psihodramska terapeutkinja i potpredsjednica UG ''Projekt ABC'') i Nadira Puškar Mustafić (profesorica engleskog jezika i književnosti i koordinatorica projekata UG ''Projekt ABC''). Učesnice radionice bile su profesorice bosanskog i engleskog jezika i književnosti i razredne nastave iz osnovne škole ''Brčanska Malta'.
 
Psihodrama je vrsta grupne psihoterapije, a sastoji se od kreativnih, široko upotrebljivih psihodramskih metoda i tehnika. Cilj ove psihodramske radionice bio je povezati prosvetne radnike iz različitih oblasti, te kroz novi način rada sa učenicima pokazati kreativne i zanimljive metode pristupanja problemima savremene komunikacije u radnom okruženu i svakodnevnom životu. U narednom periodu Udruženje građana „Projekt ABC“ organizovat će još nekoliko psihodramskih radionica na slične teme, kako bi se nastavnicima pružila podrška i dodatna edukacija za rad sa učenicima.
 

Klub javnog govorništva na njemačkom

Austrijska biblioteka, koja djeluje u okviru NUB "Derviš Sušić" Tuzla, u saradnji sa Udruženjem građana „Projekt ABC“ iz Tuzle poziva zainteresovane građane da se prijave na besplatne radionice javnog govorništva na njemačkom jeziku.Tokom narednih 12 mjeseci radionice će se održavati jednom sedmično u trajanju od 60-90 minuta u Austrijskoj biblioteci sa sjedištem u JU Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" Tuzla, adresa Mihajla i Živka Crnogorčevića 7. Metodologija radionica bit će u skladu sa međunarodnom Toastmasters metodologijom, a ukoliko se ispune određeni uslovi registrovat će se i klub javnog govorništva.

Potreban nivo njemačkog jezika za učešće u radionicama je položen B1 nivo u nekoj od renomiranih institucija ili škola stranog jezika (CPE, Goethe, OSD, Glossa i sl.), dok iskustvo iz oblasti javnog govorništva nije potrebno.
Broj mjesta je ograničen, a vrijeme održavanja radionica bit će dogovoreno naknadno sa prijavljenim članovima.
Ovim putem pozivamo i zainteresovane izvorne govornike, kao i profesore njemačkog jezika, da uzmu učešće u ovom projektu na volonterskoj osnovi.
Broj volontera je ograničen.
Vaše prijave pošaljite na imejl adresu: info@projektabc.org.
Poziv ostaje otvoren do 15.10.2016. godine.
Za sve dodatne informacije, molimo Vas da nam se javite putem telefona:
+387 61 743 249 i +387 61 333 557.

Dobro nam došli!


Energetska efikasnost

Udruženje građana „Projekt ABC“, u okviru planiranih aktivnosti za 2016. godinu, izradilo je elaborat energetske efikasnosti za JU OŠ „Pazar“. Prijedlog izrade ovog elaborata naišao je na veliku zainteresovanost i kod određenog broja direktora drugih osnovnih i srednjih škola, te je odlučeno da će se do kraja godine isti elaborat izraditi za još nekoliko škola sa područja Grada Tuzla.

Na čelu tima za izradu elaborata bio je Fadil Šarić, koji će u narednom periodu takođe raditi i na implementaciji projekata energetske efikasnosti u školama koje budu sarađivale sa UG „Projekt ABC“. Cilj ovog elaborata bio je da se ukaže na moguće smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, a takođe i da se promoviše korištenje obnovljivih izvora energije u školama i drugim javnim institucijama.

U sklopu pripreme za implementaciju projekta energetske efikasnosti, UG „Projekt ABC“ održalo je 12.05.2016. godine u JU OŠ „Pazar“ i radionice za pisanje projekata. Cilj radionica bio je da se zaposlenici škole obuče i prošire postojeća znanja iz pisanja projekata za prikupljanje donatorskih sredstava. Direktor JU OŠ „Pazar“, gospodin Almir Dorić, zajedno sa zaposlenicima škole pružio je punu podršku UG „Projekt ABC“ prilikom realizacije navedenih aktivnosti.

Na osnovu izrađenog elaborata, ustanovljeno je da se ugradnjom LED rasvjete i adekvatnih vanjskih ovojnica i stolarije na školskim objektima JU OŠ „Pazar“ potrošnja električne energije može smanjiti za minimalno 50%, a toplotne za minimalno 32%, što bi u konačnici dovelo do značajne uštede finansijskih sredstava i smanjenja opterećenja na budžet škole. Ušteđena sredstva škole mogla bi se koristiti za uređivanje infrastrukture škola, poboljšanje uslova rada ili otplatu sredstava uloženih u implementaciju projekata energetske efikasnosti, ukoliko se za finansiranje ovih projekata ne pronađu odgovarajući donatori. Pretpostavka je da će i drugi elaborati pokazati da su slične uštede moguće u svim školama na području Grada Tuzle.


Pisanje projekata - radionica

Udruženja građana ''Projekt ABC'' Tuzla organizovalo je 12. maja 2016. godine u JU OŠ ''Pazar'' radionice za pisanje projekata.
Prva radionica održana je za direktore osnovnih škola sa područja Grada Tuzle, a s ciljem da se u narednom periodu intenziviraju projektne aktivnosti škola i formiraju stalni projektni timovi, koji će školama obezbijediti dodatne izvore finansiranja.

Druga radionica organizovana je za građane Tuzle, odnosno entuzijaste koji već imaju ideje za razvoj naše lokalne zajednice, ali nemaju dovoljno iskustva u pisanju projekata i prijava za donacije.

Predavači na ovim radionicama bile su Jasmina Stuhli i Nadira Šabanović, a podršku projektu pružio je Ured Specijalne olimpijade iz Brisela. Nakon radionica, učesnici su razgovarali i o problemima sa kojima se svakodnevno susreću, te su sa nekoliko škola postignuti i dogovori za zajedničke projekte iz oblasti energetske efikasnosti, a takođe i nove radionice za pisanje projekata.